PROCES BRIZGANJA

Proces brizganja definišu sledeći tehnološki parametri:

Temperatura ubrizgavanja (temperature cilindra i mlaznice);

  1. Temperatura kalupa;
  2. Pritisak ubrizgavanja;
  3. Naknadni pritisak;
  4. Pritisak (sila) zatvaranja kalupa;
  5. Protivpritisak doziranja;
  6. Brzina ubrizgavanja;
  7. Brzina naknadnog pritiska;
  8. Brzina plastificiranja;
  9. Vreme ubrizgavanja;
  10. Vreme naknadnog pritiska;
  11. Vreme hladjenja;
  12. Vreme odgode početka plastifikacije;
  13. Vreme dekompresije.

Pojmovi važni za razumevanje brizganja:

  1. Ubrizgavanje: proces pri kojem rastop puni kalup, pri odredjenom pritisku i brzini, koji se podešavaju u zavisnosti od vrste termoplasta.
  2. Pritisak ubrizgavanja: podrazumeva se pritisak rastopa u cilindru za topljenje. Često se koristi naziv specifični pritisak ubrizgavanja. Zavisi od pritiska u hidrauličnom sistemu i od prečnika pužnog vijka.
  3. Naknadni pritisak: Produženo delovanje pritiska u cilindru radi popunjavanja šupljina nastalih skupljanjem materijala pri hladjnju. Već naknadni pritisak primenjuje se kod većih otpresaka, kod otpresaka sa nejednakom debljinom zida i kod centralnog ulivnog sistema. Niži naknadni pritisak primenjuje se kod tačkastog ulivnog sistema i kod okruglih i pljosnatih ušća. Treba da bude 60-70% od pritiska brizganja.
  4. Doziranje: Unošenje odredjene količine materijala u cilindar za topljenje, potrebne da bi se dobio kompletan proizvod.
  5. Protivpritisak doziranja: Pritisak koji se suprotstavlja aksijalnom pomeranju pužnog vijka u toku doziranja. Ustvari, prigušuje se protok povratnog ulja iz cilindra za brizganje.
  6. Maksimalna sila zatvaranja: Najveća sila koju postiže jedinica za zatvaranje nakon potpunog zatvaranja kalupa.
  7. Sila držanja: Sila kojom jedinica za zatvaranje deluje na zatvoren kalup i sprečava njegovo otvaranje u fazi ubrizgavanja. Izmedju ostalog, zavisi i od krutosti kalupa. Sila držanja uvek mora da bude veća od sole ubrizgavanja.
Izrada alata za brizganje plastike
  • Pinterest
  • Google Plus
  • Facebook
  • LinkedIn
  • VKontakte
  • Reddit
  • StumbleUpon
  • Delicious
  • RSS
  • Add to favorites
  • Email
  • Print