1. RADNA ZONA

Osnova pri planiranju kuhinje tj. prilikom pravljenja rasporeda elemenata zasniva se na principu “radnog trougla” a on podrazumeva tri osnovne aktivnosti u kuhinji: pripremanje hrane, kuvanje(termička obrada) i pranje posuđa. Veoma je važno imati sve pri ruci i imati dovoljno prostora za slobodno i komforno kretanje u kuhinji. Navešćemo nekoliko primera rešenja rasporeda elemenata u kuhinji. Sva rešenja zasnivaju se na principu radnog trougla i pomoći će Vam da stvorite jasniju sliku o mogućnostima vašeg prostora.


shema kuhinje 01

Linearna kuhinja sa ostrvom

u ovoj kuhinji sve je pri ruci a ostrvo samo za seba predstavlja bazu za skladištenje posuđa i pribora.

shema kuhinje 01

Paralelna kuhinja

u ovakvoj kuhinji veoma je lako zadovoljiti sva tri elmenta principa radnog trougla

shema kuhinje 01

Kuhinja u obliku slova “U”

radni trougao je kompaktan a radni prostor optimizovan i garantuje Vam da je sve pri ruci

shema kuhinje 01

Linearna kuhinja

kod ovakve kuhinje radni trougao se pretvara u liniju

shema kuhinje 01

Kuhinja u obilu slova “L”

veoma slična situacija kao kod paralelne i “U” kuhinje sve potrebno je pri ruci


2. MALI PROSTORI – razmatranje

Prostor za ručavanje
za komforni prostor za ručavanje treba ostaviti oko 120 cm slobodnog prostora iza stolica. Na primer, između stola i zida treba ostaviti minimum 120-150 cm da bi moglo slobodno da se prođe kada neko sedi za stolom. Što se tiče visine stola standardna visina je 76 cm od podloge a takav sto zahteva stolice visine 46 cm. Ova kombinacija garantuje udobno sedenje.


shema kuhinje 01

Pult

visine 110 cm zahteva stolice visine 74 cm a pult visine 90 cm zahteva stolice visine 63 cm.

shema kuhinje 01

Kuhinje

Jedan metar je sasvim dovoljan prostor da bi neometano radili za šporetom ili sudoperom ali ukoliko želite da iza Vas može neometano da se prođe treba ostaviti prostor širine najmanje 1,75 m. U paralelnoj kuhinji optimalna distanca gledano sa tačke da se svi elementi mogu neometano otvarati je minimalno 120 cm, mada je bolje ako je moguće taj prostor proširiti ali ne više od 175 cm jer bi tada elmenti bili previše udaljeni jedni od drugih a samim tim i radni trougao bi se povećao.

shema kuhinje 01

Šporet – ugradna keramička ploča

Da bi bili sigurni da vrelo posuđe po završetku spremanja hrane možete lako i brzo skloniti sa šporeta nije loše imati oko 40 cm prostora sa obe ili bar sa jedne strane.

shema kuhinje 01

Takođe treba ostaviti najmanje 40 cm između šporeta i sudopere ka kojim slučajem ne bi došlo do pskanja vode po šporetu prilikom korišćenja sudopere.

shema kuhinje 01

Treba voditi računa i o slobodnom prostoru između radne povšine i donje strane višećih elemenata. To rastojanje treba da bude između 50 i 70 cm iz dva razloga: da ne bi došlo do pregrevanja gornjih elemenata usled korišćenja šporeta i da bi imalo dovoljno prostora za komforan rad za bilo kojim elementom.

shema kuhinje 01

Visina samih elemenata treba da bude:

  • donjih tj. Visina radne površine u odnosu na podlogu od 86 do 90 cm.
  • Gornjih minimalno 72 cm, maksimalno oko 110 cm

shema kuhinje 01

Sudopera

Ukoliko je prostor već definisan odnosno postavljene instalacije za dovod i odvod vode, sudopera se mora tu postaviti sa nekim malim oscilacijama. Idealno mesto za mašinu za pranje sudova bili bi ispod ili pored same sudopere.

shema kuhinje 01

Rerna

Kada je reć o ugradnoj rerni, njeno postavljanje “u visinu očiju” je višestruko korisno: omogućava dobar pregled prilikom spremanja hrane a sklonjena je od dohvata male dece.

shema kuhinje 01

Najbolje mesto za držanje radnog pribora je neposredno pored šporeta kako bi Vam sve što je potrebno bilo pri ruci. Takođe pored šporeta bi trebala bude i korpa za držanje boca (ulje, sirće, vino…) kako bi Vam i one bile pri ruci.

shema kuhinje 01

Da bi osigurali nesmetano otvaranje vrata na elementima treba vrata odmaći od zida.

Prilikom postavljanja aspiratora treba voditi računa kuda sprovesti crevo za izbacivanje gasova ili se odlučiti za varijantu sa filterima.


REŠENJA KOJA TREBA IZBEGAVATI

shema kuhinje 01

Ako hoćete da smestite sudoperu ispod prozora, treba voditi računa da se porozor može nesmetano otvarati.

shema kuhinje 01

Treba izbegavti postavljanje aparata na samom uglu da prilikom otvaranja ne bi došlo do oštećenja nameštaja.

shema kuhinje 01

U uglu nikako ne teba stavljati ni elemente sa fiokama takođe da ne bi došlo do oštećenja nameštaja.

shema kuhinje 01

Aparate ne bi trebalo postavljati ni na kraju kuhunje je bi u tom slučaju smanjili prostor za normalno korišćenje tih aparata.

  • Pinterest
  • Google Plus
  • Facebook
  • LinkedIn
  • VKontakte
  • Reddit
  • StumbleUpon
  • Delicious
  • RSS
  • Add to favorites
  • Email
  • Print