Materijali

Univer - oplemenjena iverica

Oplemenjena iverica je (kao i što naziv kaže) iverica koja je oplemenjena melaminskim folijama. Folije mogu biti jednobijne ili dezeni drveta, kamena, mermera... površina ove iverice je otporna na kiseline, vlagu, paru, ogrebotine, udarce... Pored svojih dobrih osobina ona je i veoma dekorativna i sprema je za obradu (sečenje) bez ikakvih posebnih priprema. Ploče od iverice i sirove i oplemenjne izrađuju se u više različitih dimezija. Za kuhinje iz Como ponude koristi se univer debljine 18mm.

MDF - Medium Density Fibreboard

Materijal sa pomalo čunim popularnim nazivom na našim prostorima – medijapan. To je srednje gusta vlaknena ploča izrađena pretežno od bukve, smreke, jele i lesa sa dodatkom polimernih smola. Za razliku od iverice MDF ima homogenu i veoma finu strukturu tako da ima i veću tvrdoću i otporniji je na vlagu a može se obradjivati i na tradicionaln način (kao drvo). MDF postoji sirovi i jednostrano oplemenjen belom folijom. U jednom i drugom slučaju MDF nema dekorativnu površinu tako da zahteva završnu obradu (farbanje, furniranje, laminiranje). Za kuhinje iz Como ponude koristi se jednostrano oplemenjeni MDF debljine 19mm laminiran PVC folijom. 3D laminiranje je proces koji je napravio revoluciju u proizvodni nameštaja u poslednjih nekoliko godina. Sam proces predstavlja nanošenje (lepljenje) PVC folije na MDF-u vakum ili membranskom presom. Moguće je gotovo na bilo koji oblik naneti foliju. Prednost ovog procesa u odnosu na farbanje ogleda se u tome što skraćuje vreme izrade a sama folija je dosta otpornija na habanje i udarce.

HDF - High Density Fibreboard

a našim prostorima poznatiji kao lesonit. HDF ima sličnu strukturu kao i MDF ali je presovan pod većim pritiskom, tako da ima veću tvrdoću. U proizvodnji nameštaja uglavnom se koristi HDF debljine 4mm. Za kuhinje iz Como ponude koristi se HDF jednostrano oplemenjen.

Radne ploče

Radne ploče su po sastavu slične univeru ali se veoma razlikuju po gabaritima i folijama kojima su obložene. Debljina radnih ploča kreće se i do 80mm gabarita oko 600x5000 mm u zavisnosti od proizviđača i namene. Folije kojima su obložene radne ploče dosta su otpornije od folija kojima je obložen univer samim tim je i radna ploča dosta otpornija, pre svega na vlagu i habanje. Za razliku od univera kod radnih ploča najmanje jedna strana (kant) je presvučen folijom tj. ÄŚini celinu sa radnom površinom ploče. Za kuhinje iz Como ponude koristi se radne ploče debljine 30mm, širine 600mm.