Primer, merenja, projektovanja i naručivanja linijske kuhinje

Primer, merenja, projektovanja i naručivanja linijske kuhinje Za primer izbrali smo kuhinju prosečne veličine u Srbiji, projektom je predviđena linijska kuhinja dužine 3m. Reč je o prostoriji veličine 4x2,5 m koju od dnevnog boravka razdvajaju "harmonika" vrata. Projektom je predviđeno da u sklopu kuhinje bude i sto za ručavanje. Pored "harmonika" vrata prostorija ima jedna vrata koja vode u ostavu i jedan prozor. Takođe po projektu "zid 1" je određen za kuhinju tj. Na tom zidu je ostavljen dovod vode i odvod otpadne vode. Situaciju doatno komplikuju cevi od radijatora i radijator na drugom zidu "zid 2" tako da ukupna dužina kuhinje neće moći da bude tri metra.

MERENJE

Kao nultu liniju uzećemo desni ugao i sva merenja vršićemo od tog ugla. Merenja ćemo vršiti sledećim redosledom:

 

MerenjeZid 1
  • dužina zida od ugla do vrata merena na tri nivoa
  • rastojanje od ugla do priključka za otpadnu vodu
  • rastojanje od ugla do priključka za vodu
  • visinu prostorije
MerenjeZid 2
  • udaljenost prozora od ugla
  • udaljenost radijatora od ugla
MerenjePogled odozgo

izmeriti udaljenost cevi od "zida 2" i udaljenost radijatora od "zida 1".








Sada imamo sve potrebne mere za određivanje konačnih dimenzija kuhinje.

Kao dužinu zida 1 uzećemo najmanju vrednost 3122mm. Od te dužine moramo da oduzmemo mesto koje zauzimaju cevi odnosno radijator, da bi mogla nesmetano da otvaraju vrata donjeg elementa. Tako da imamo konačnu dimenziju:
3122 - 250 = 2872mm. Kako je u sistemu web kuhinja moguće projektovati kuhinje sa minimalnim odstupanjem od 50mm, potrebno je veličinu od 2872 zaokružiti na prvu manju a to je 2850mm.

Tako smo došli do konačne dimenzije prostora za projektovanje kuhinje. Ovo zaokruživanje na prvu manju vrednost preporučuje se uvek čak i kada je dobijena dužina "okrugla" vrednost.

Sledeći korak je planiranje i projektovanje kuhinje.

Pre svega treba uzeti u obzir zahteve "naručioca", a to su da kuhinja mora da bude sa ugradnim uređajima: rerna, ploča, aspirator i visoki frižider. Najbolje je pre projektovanja kuhinje definisati ugradne uređaje da bi kuhinjske elemente izabrali prema uređajima.
Mesto za sudoperu nam je već definisano dovodom vode i odvodom otpadne vode takođe to nam definiše i položaj ugradnog frižidera jer na desnoj strani za njega nema mesta tako da mora da bude na levoj. Dalje nam ostaje da definišemo mesto za ugradnu rernu i ploču. Ugradna ploča ne bi trebalo da bude previše blizu sudoperi iz bezbednosnih razloga. Rernu ćemo smestiti ispod ugradne ploče. Ostaje nam da definišemo položaj fioka i sa donjim elementima smo završili. Viseće elemente radimo prema donjim. Naravno iznad ugradne ploče ide element sa aspiratorom. Ostale viseće elemente radićemo što više otvorene da ne bi i onako malu prostoriju potpuno zatvorili.
Sada smo i grubo definisali kuhinju. Pre samog projektovanj potrebno je da se konkretnije upoznamo sa Como ponudom. Pre sve sa vrstama kuhinja koje Como ima u svojoj ponudi. Na osnovu finansijskih mogućnosti izbraćemo jednu od ponuđenih kuhinja, u ovom slučaju izabrali smo najekonomičniju varijantu - kuhinja sa frontovima od melamina.


Došli smo do samog projektovanja.

SkicaProjektovanje vršimo uz pomoć Como softvera a ovaj primer započećemo sa desna u levo jer smo tako i merili prostoriju. Izbor i postavljanje pojedninačnih elemenata u prostor za projektovanje vrši se klikom na ikonice elemenata sa donje, gornje i desne strane prostora za projektovanje. Kuhinja koju smo uzeli za primer bi trebalo da izgleda kao na slici.


Pored vizuelnog grafičkog prikaza imamo i informaciju o ceni. Tako da elementi za ovu kuhinju ukupne dužine 285cm koštaju 44.879 din. U cenu nisu uključeni uređaji i sudopera. Ukoliko nismo zadovoljni rešenjem postupak možemo ponavljati bezbroj puta. Kada budemo zadovoljni sa konstrukcijom i cenom prelazimo na sledeći korak.

KuhinjaA to je izbor dezena korpusa izabraćemo "bukvu 401", zatim izbor dezena frontova, izabraćemo "bež 344", zatim sledi izbor radne ploče, izabraćemo "bukva 500", dalje vršimo izbor ručica, izabraćemo " ručicu M2 i na kraju od elementa treba još da se odlučimo da li ćemo uzeti neku sudoperu iz Como ponude, odlučili smo se izaberemo sudoperu "S-1+o" koja košta 3.859 din.

Poslednja stavka je da li želimo montažu elemenata.

Odlučili smo se da sami montiramo kuhinju, kako bi smo napravili dodatnu uštedu.

Ostalo je još da u formi za naručivanje upišemo svoje podatke i naručimo kuhinju. Prilikom kontakta od strane Como dogovorićemo se o načinu plaćanja i roku isporuke.

Rezime:
na kućnu adresu dobili smo kuhinju sa sudoperom ukupne dužine 285 cm cene 48.738 din